Tijdschrift Oase

Het tijdschrift Oase verschijnt sinds 1991 vier maal per jaar, steeds aan het begin van een nieuw seizoen. Oase biedt ruimte aan alle vrienden van natuurrijke tuinen, parken en plantsoenen om hun kennis en ervaringen met anderen te delen. Een abonnement op Oase kost 30 euro per jaar en kan op elk gewenst moment ingaan.

Redactie en vormgeving: Machteld Klees, Bureau Zonneklaar, Dieren

Abonnee worden?

Kennismaken?

Wilt u eerst eens kennismaken met Oase? Dat kan. U kunt eenmalig een proefnummer aanvragen voor €5,- incl. verzendkosten. (voor België €10,-, incl. verzendkosten).

Stuur een email met uw adres en als onderwerp 'proefnummer' naar m.klees@bureau-zonneklaar.nl en wij sturen u het nummer met de betalingsgegevens op.

Winternummer 2022

Heemtuin Rucphen, al 40 jaar een 'Paradeske', artikel van Jan Nuijten en Kees Verbocht; Historische beplanting op oude buitenplaatsen, Deyke en Ruurd van Donkelaar; Het geheime plekje, Orthopedagoge Ilse Vonder n.a.v. een Springzaad-excursie naar Freiburg, ZW-Duitsland; De schaduwzijde van potgrond, Karin Bodewits; Invasieve exoten: Tuin er niet in!, een artikel van Michiel Verhofstad & Baudewijn Odé; Biodiversiteit voor twijfelaars, van ecologisch tuin- en landschapsarchitect Michel Geys; Klimop - bijdrage van Jan Jaap Boehlé; Rewilding in Nederland, boekrecensie van Pieter Jansma; Zelf eetbare paddenstoelen kweken, boekrecensie van Pip Gilmore; Hobby, column van Tineke Heidenis; Veldboeket: over de afsluiting van de Floriade in Almere, de Eerste Oase Netwerkdag en Buitenplaats Wester-Amstel zoekt vrijwilliger voor stinzentuin.

Herfstnummer 2022

Kleurrijk gezwam - een artikel van Eef Arnolds over paddenstoelen in de tuin; in hun serie 'Bijvangst' berichten Deyke en Ruurd van Donkelaar over vijvers als een sierlijk onderdeel van de tuin: Een 'tiny pond' is van alle tijden; Voortplanting, oma Tineke Heidenis over een kleinzoon die al net zo van de natuur houdt als zij; Ecoprint - Een verrassende techniek, foto's en tekst van Elma van der Donk; Martin Stevens en Marlies Huijzer, kenners met grote praktijkervaring over 'Wilde planten zaaien'; Jan Jaap Boehlé verdiepte zich in vier soorten helmkruid; 'Jaarrond', hoe kun je ervoor zorgen dat je tuin het hele jaar door zo bloemrijk en aantrekkelijk mogelijk is? Gabriëlle Jager, adviseur bij Cruydt-Hoeck, vertelt; Machteld Klees was op bezoek bij de witte raven van Govelin, een moderne boerentuin in een oude traditie; Stad en Plant, boekrecensie van Machteld Klees; 'Kruisbestuiving', activiteiten van het OASE NETWERK.

Zomernummer 2022

Alruin - een magisch mannetje; Spiraalverhaal - over het ontwerp van de Wilde Weelde-tuin op de Floriade; Historische graslanden of: het belang van bloemen plukken. In de serie Bijvangst van deyke en Ruurd van Donkelaar; Tuinclub (column); Een golf in de polder - Over een echte blikvanger in de Wilde Weelde-tuin op de Floriade; Ondergewaardeerd gedierte - Een andere kijk op bladluizen door Jochem Kühnen; Boslathyrus - een aanrader van Roland Brakel; Planten maken de tuin! - Silke Zandstra; 3 boekrecensies: Leve de bodem!, Wilde planten in eigen tuin en Briljante planten; Veldboeket en nieuws uit het Oase-Netwerk.

Lentenummer 2022

Hortus Nijmegen, de Groene schatkamer in de stad; Primetime voor Primula's in de serie Bijvangst van Dyke en Ruurd van Donkelaar; Mijmeren met Tineke Heidenis; een fotoserie van de aanleg van het Wilde Weelde terrein op de Floriade in Almere; een Wereldplein in ontwikkeling op het schoolplein van de Lanteerne in Nijmegen; Corydalis solida, een fragment uit het boekje Een jaar in Thijsse's Hof van Jac. P. Thijsse uit 1943; Tafelen en stoelen, over de Amstelveense snoeiwijze van bomen en struiken in de heemparken; Jan Jaap Boehlé over Salomonszegel; een boekrecensie over de Veldgids Nederlandse Flora van Machteld Klees; uitnodigingen uit o.m. het Oase Netwerk - voorzichtig komt gelukkig weer alles op gang; afrondend een gedicht van Hans Bouma, Reepje aarde.

Winternummer 2021

De Langakkers in Leende: voormalig agrarisch land werd omgevormd tot een rijk natuurgebied; Veelzijdige vlieren in de serie Bijvangst; Mijn tuin, een plek voor herinnering, over het ontmoeten van bekenden; Het Landje van Niets: Anneke Rodenburg kijkt er op uit en geniet er van; Jan Jaap Boehlé over de Hazelaar; in memoriam Kees Both, de groene pedagoog; over Moederkoorn: hoe een schimmel de collectieve waanzin aanwakkert; Proefborders met inheemse planten in de Wilde Weelde Wereld in Appeltern; Riskant? Een column van Anneke Rodenburg; en uiteraard nieuwe boeken, over het Sjanghaipark in Utrecht en Het Akkerboek; nieuws uit de Oase netwerken over b.v. het beheer van (particuliere) natuurtuinen, het Vignet Groene schoolpleinen, 'De stad, je tweede natuur', inlevering en uitvoering van Wilde Weelde voor de Floriade in Almere en, zoals altijd, een treffend gedicht op de achterkant.

Oase winter 2021