Tijdschrift Oase

Tijdschrift Oase

Het tijdschrift Oase verschijnt sinds 1991 vier maal per jaar, steeds aan het begin van een nieuw seizoen. Oase biedt ruimte aan alle vrienden van natuurrijke tuinen, parken en plantsoenen om hun kennis en ervaringen met anderen te delen. Een abonnement op Oase kost 30 euro per jaar en kan op elk gewenst moment ingaan.

 

Redactie en vormgeving: Machteld Klees, Bureau Zonneklaar, Dieren

 

Abonnee worden?


Kennismaken?

Wilt u eerst eens kennismaken met Oase? Dat kan. U kunt eenmalig een proefnummer aanvragen voor €5,- incl. verzendkosten. (voor België €10,-, incl. verzendkosten).

Stuur een email met uw adres en als onderwerp 'proefnummer' naar m.klees@bureau-zonneklaar.nl en wij sturen u het nummer met de betalingsgegevens op.

 

 


Zomernummer 2024

Liefelijke linden - Deyke van Donkelaar duikt in de veelzijdigheid van linden; Plek wordt tuin - column van Johan Vijfvinkel; Heemtuin Toos' Höfke - in Oldenzaal kijken buurtbewoners uit over de fraaie heemtuin; Wat is inheems? - Begrippen en twijfels op een rij, want eenvoudig is het antwoord niet. Inclusief raadsel; Valt hier iets te eten? - Jan Jaap Boehlé bericht over nachtelijke bezoekers; Klimaatslim tuinieren - de auteur van het recente boek, Moniek de Bakker, vertelt over the making of; en verder in de rubriek om te lezen: De Wilde Planten van België, van Annelies Jacobs (recensie van Machteld Klees). Volgen nog de rubriek Veldboeket met een zestal interessante notities en op de achterkant een citaat van Jac.P. Thijsse over de linde.

 

 

 

 

 

 


Lentenummer 2024

De stad is mijn tuin - Josie Dubbeldam over stokrozen, dotters en hoe ze in de stad terechtkwamen; Bloeiende woudhaantjes - Anemonen, voorjaarsbloeiers bij uitstek, Deyke van Donkelaar; Terugkijken en Vooruitblikken - Vakgroep Wilde Weelde bestaat 30 jaar!, Lilian Verhaak; Zilvervisjes - Column van Tineke Heidenis; Tuinbouwschool A. van Swieten, een bijzondere plek - Nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de oude tuinbouwschool, Deyke van Donkelaar; Wat vliegt daar vroeg in het jaar? - Over vroege bloembezoekers, Jan Jaap Boehlé; Van Gazon naar Gras - meer natuur in de tuin, Arie Koster, recensie van Pieter Jansma; Darwins Orchideeënboek, boekbespreking van Johan Heirman; Kleine natuur, Renze Borkent, recensie van Machteld Klees; Naar een natuurrijke tuin, Peter Bulsing, recensie van Jan Jaap Boehlé; Kwekers in het zonnetje, lijst van wilde plantenkwekers en zaadtelers.

 

 

 


Winternummer 2023

Kruisheggen - Herwaardering van een oude techniek, Pieter Jansma; Dilemma's en keuzes, column, Tineke Heidenis; De Potvistuin, van een saai grasveld tot een ecologische buurttuin, Willy Leufgen en Marianne van Lier; Hulst - een altijd-durende, vermakelijke groenheyd; Deyke van Donkelaar; Heemeiland Schiedam - nieuw elan voor een heemtuin, Leon Collignon; Klimmers in Berlijn - Machteld Klees n.a.v. een bezoek met een groepje leden van Wilde Weelde; Om te lezen: Bijgoed, sneeuwklokjes op Texel, Nieteke Roeper; Hulp gevraagd! 'De Droom van Ilse Vonder'; Nieuws uit Frederiksoord!; In memoriam Jos Groen (1959-2023); bericht over de 2e Oase Netwerkdag, 7 oktober in Gouda.

 

 

 

 

 

 


Herfstnummer 2023

Leve de distels! In de Botanische Tuin Domies Toen vinden diverse distels een plek, Jan Jaap Boehlé i.s.m. Machteld Klees; Seizoenen. "De lege seizoenen vrees ik nu meer dan ooit", Tineke Heidenis; Prachtframboos of 'Salmonberry', Deyke van Donkelaar; Dieren en distels, Jan Jaap Boehlé; Planten voor warme, droge zomers, Martin Stevens; Zeggen in de tuin, planten die wat meer aandacht in de tuin verdienen, Roland Brakel; Akkerdistel, Jan Jaap Boehlé i.s.m. Machteld Klees; Om te lezen: Darwins klimplantenboek, recensie van Pieter Jansma; Duurzaam snoeien met respect voor plant en dier, recensie van Connie Ettema; Oase Netwerkdag zaterdag 7 oktober in Gouda!

 

 

 

 

 

 

 
Oase zomer 2023