Tijdschrift Oase

Tijdschrift Oase

Het tijdschrift Oase verschijnt sinds 1991 vier maal per jaar, steeds aan het begin van een nieuw seizoen. Oase biedt ruimte aan alle vrienden van natuurrijke tuinen, parken en plantsoenen om hun kennis en ervaringen met anderen te delen. Een abonnement op Oase kost 30 euro per jaar en kan op elk gewenst moment ingaan.

 

Redactie en vormgeving: Machteld Klees, Bureau Zonneklaar, Dieren

 

Abonnee worden?


Kennismaken?

Wilt u eerst eens kennismaken met Oase? Dat kan. U kunt eenmalig een proefnummer aanvragen voor €5,- incl. verzendkosten. (voor België €10,-, incl. verzendkosten).

Stuur een email met uw adres en als onderwerp 'proefnummer' naar m.klees@bureau-zonneklaar.nl en wij sturen u het nummer met de betalingsgegevens op.

 

 


Winternummer 2023

Kruisheggen - Herwaardering van een oude techniek, Pieter Jansma; Dilemma's en keuzes, column, Tineke Heidenis; De Potvistuin, van een saai grasveld tot een ecologische buurttuin, Willy Leufgen en Marianne van Lier; Hulst - een altijd-durende, vermakelijke groenheyd; Deyke van Donkelaar; Heemeiland Schiedam - nieuw elan voor een heemtuin, Leon Collignon; Klimmers in Berlijn - Machteld Klees n.a.v. een bezoek met een groepje leden van Wilde Weelde; Om te lezen: Bijgoed, sneeuwklokjes op Texel, Nieteke Roeper; Hulp gevraagd! 'De Droom van Ilse Vonder'; Nieuws uit Frederiksoord!; In memoriam Jos Groen (1959-2023); bericht over de 2e Oase Netwerkdag, 7 oktober in Gouda.

 

 

 

 

 

 


Herfstnummer 2023

Leve de distels! In de Botanische Tuin Domies Toen vinden diverse distels een plek, Jan Jaap Boehlé i.s.m. Machteld Klees; Seizoenen. "De lege seizoenen vrees ik nu meer dan ooit", Tineke Heidenis; Prachtframboos of 'Salmonberry', Deyke van Donkelaar; Dieren en distels, Jan Jaap Boehlé; Planten voor warme, droge zomers, Martin Stevens; Zeggen in de tuin, planten die wat meer aandacht in de tuin verdienen, Roland Brakel; Akkerdistel, Jan Jaap Boehlé i.s.m. Machteld Klees; Om te lezen: Darwins klimplantenboek, recensie van Pieter Jansma; Duurzaam snoeien met respect voor plant en dier, recensie van Connie Ettema; Oase Netwerkdag zaterdag 7 oktober in Gouda!

 

 

 

 

 

 

 


Zomernummer 2023

De stem van slangenkruid - Planten aan het woord dankzij nieuwe media, Machteld Klees in gesprek met kunstenaar Chantalla Pleiter; Wilde kamperfoelie of 'Kaper-Folie', Deyke van Donkelaar; Vlinders en klimaatverandering, Kars Veling; Teken in de tuin, Nynke Terpstra; Slangenkruidbij als icoon, Machteld Klees in gesprek met Peter Alblas, CNME Maastricht; Zwijntje, verhaal van Tineke Heidenis; Tijdelijke natuur in Rijkevorsel, Michel Geys; Hoe maak je wilde bijen blij? Over de 10 planten waar de meeste soorten wilde bijen op gezien werden; Om te lezen: Jeugdbondsuitgeverij; Mijn 1000 soorten tuin, recensies van Machteld Klees; Veldboeket met kort nieuws en nieuws over het Oase Netwerk.

 

 

 

 

 

 


Lentenummer 2023

Schepping - een halve eeuw spelen met de natuur, Drents avontuur van oud-Utrechtenaar Eef Arnolds;  Over Holwortel, Boonkens-Holwortel en Geel Aert-roock, nooit meer verwarring over vingerhelmbloem, holwortel en gele helmbloem, Deyke en Ruurd van Donkelaar; Lente in de vijver, Tineke Heidenis; Hoe mooi kan een klein weitje zijn, in het Friese Stiens: stinzenplanten gecombineerd met inheemse wilde planten, Willem van Riemsdijk; Wilde bloemen in de boomgaard?, Hoe zit het met de concurrentie voor het bloeiende fruit?, Jeltje Stam; Herbarium Frisicum, Toevluchtsoord voor botanisch erfgoed, Machteld Klees in gesprek met Erik van den Ham en Karst Meijer; Paardenbloemen bekeken, eveneens een bijdrage van Machteld Klees, Erik van den Ham en Karst Meijer.

  

 

 

 

 
Oase winter 2022

Heemtuin Rucphen - Al 40 jaar een 'Paradeske'
Jan Nuijten en Kees Verbocht

Historische beplanting op oude buitenplaatsen
Deyke van Donkelaar en Ruurd van Donkelaar

Het geheime plekje
Ilse Vonder

De schaduwzijde van potgrond
Karin Bodewits

Invasieve exoten: Tuin er niet in!
Michiel Verhofstad en Baudewijn Odé

Biodiversiteit voor twijfelaars
Michel Geys

Klimop
Jan Jaap Boehlé

Rewilding
Pieter Jansma

Zelf eetbare paddenstoelen kweken
Pip Gilmore

Hobby
Tineke Heidenis