Tijdschrift Oase

Tijdschrift Oase

Het tijdschrift Oase verschijnt sinds 1991 vier maal per jaar, steeds aan het begin van een nieuw seizoen. Oase biedt ruimte aan alle vrienden van natuurrijke tuinen, parken en plantsoenen om hun kennis en ervaringen met anderen te delen. Een abonnement op Oase kost 30 euro per jaar en kan op elk gewenst moment ingaan.

 

Redactie en vormgeving: Machteld Klees, Bureau Zonneklaar, Dieren

 

Abonnee worden?


Kennismaken?

Wilt u eerst eens kennismaken met Oase? Dat kan. U kunt eenmalig een proefnummer aanvragen voor €5,- incl. verzendkosten. (voor België €10,-, incl. verzendkosten).

Stuur een email met uw adres en als onderwerp 'proefnummer' naar m.klees@bureau-zonneklaar.nl en wij sturen u het nummer met de betalingsgegevens op.

 

 


Lentenummer 2023

Schepping - een halve eeuw spelen met de natuur, Drents avontuur van oud-Utrechtenaar Eef Arnolds;  Over Holwortel, Boonkens-Holwortel en Geel Aert-roock, nooit meer verwarring over vingerhelmbloem, holwortel en gele helmbloem, Deyke en Ruurd van Donkelaar; Lente in de vijver, Tineke Heidenis; Hoe mooi kan een klein weitje zijn, in het Friese Stiens: stinzenplanten gecombineerd met inheemse wilde planten, Willem van Riemsdijk; Wilde bloemen in de boomgaard?, Hoe zit het met de concurrentie voor het bloeiende fruit?, Jeltje Stam; Herbarium Frisicum, Toevluchtsoord voor botanisch erfgoed, Machteld Klees in gesprek met Erik van den Ham en Karst Meijer; Paardenbloemen bekeken, eveneens een bijdrage van Machteld Klees, Erik van den Ham en Karst Meijer.

  

 

 

 

 


Winternummer 2022

Heemtuin Rucphen, al 40 jaar een 'Paradeske', artikel van Jan Nuijten en Kees Verbocht; Historische beplanting op oude buitenplaatsen, Deyke en Ruurd van Donkelaar; Het geheime plekje, Orthopedagoge Ilse Vonder n.a.v. een Springzaad-excursie naar Freiburg, ZW-Duitsland; De schaduwzijde van potgrond, Karin Bodewits; Invasieve exoten: Tuin er niet in!, een artikel van Michiel Verhofstad & Baudewijn Odé; Biodiversiteit voor twijfelaars, van ecologisch tuin- en landschapsarchitect Michel Geys; Klimop - bijdrage van Jan Jaap Boehlé; Rewilding in Nederland, boekrecensie van Pieter Jansma; Zelf eetbare paddenstoelen kweken, boekrecensie van Pip Gilmore; Hobby, column van Tineke Heidenis; Veldboeket: over de afsluiting van de Floriade in Almere, de Eerste Oase Netwerkdag en Buitenplaats Wester-Amstel zoekt vrijwilliger voor stinzentuin. 

 

 

 

 


Herfstnummer 2022

Kleurrijk gezwam - een artikel van Eef Arnolds over paddenstoelen in de tuin; in hun serie 'Bijvangst' berichten Deyke en Ruurd van Donkelaar over vijvers als een sierlijk onderdeel van de tuin: Een 'tiny pond' is van alle tijden; Voortplanting, oma Tineke Heidenis over een kleinzoon die al net zo van de natuur houdt als zij; Ecoprint - Een verrassende techniek, foto's en tekst van Elma van der Donk; Martin Stevens en Marlies Huijzer, kenners met grote praktijkervaring over 'Wilde planten zaaien'; Jan Jaap Boehlé verdiepte zich in vier soorten helmkruid; 'Jaarrond', hoe kun je ervoor zorgen dat je tuin het hele jaar door zo bloemrijk en aantrekkelijk mogelijk is? Gabriëlle Jager, adviseur bij Cruydt-Hoeck, vertelt; Machteld Klees was op bezoek bij de witte raven van Govelin, een moderne boerentuin in een oude traditie; Stad en Plant, boekrecensie van Machteld Klees; 'Kruisbestuiving', activiteiten van het OASE NETWERK.

 

 

 


Zomernummer 2022

Alruin - een magisch mannetje; Spiraalverhaal - over het ontwerp van de Wilde Weelde-tuin op de Floriade; Historische graslanden of: het belang van bloemen plukken. In de serie Bijvangst van deyke en Ruurd van Donkelaar; Tuinclub (column); Een golf in de polder - Over een echte blikvanger in de Wilde Weelde-tuin op de Floriade; Ondergewaardeerd gedierte - Een andere kijk op bladluizen door Jochem Kühnen; Boslathyrus - een aanrader van Roland Brakel; Planten maken de tuin! - Silke Zandstra; 3 boekrecensies: Leve de bodem!, Wilde planten in eigen tuin en Briljante planten; Veldboeket en nieuws uit het Oase-Netwerk.

 

 

 

 

 

 

 

 
Oase voorjaar 2022

Hortus Nijmegen
Jan Jansen

Primetime voor Primula's
Deyke van Donkelaar en Ruurd van Donkelaar

Mijmeren
Tineke Heidenis

Wilde Weelde en Floriade 2022

Wereldplein in ontwikkeling
José Berndt en Jan Kersten

Corydalis solida
dr. Jac. P. Thijsse

Tafelen en stoelen - over de Amstelveense snoeiwijze
Walter Busse

Salomonszegel
Jan Jaap Boehlé