Tijdschrift Oase

Het tijdschrift Oase verschijnt sinds 1991 vier maal per jaar, steeds aan het begin van een nieuw seizoen. Oase biedt ruimte aan alle vrienden van natuurrijke tuinen, parken en plantsoenen om hun kennis en ervaringen met anderen te delen. Een abonnement op Oase kost 30 euro per jaar en kan op elk gewenst moment ingaan.

Redactie en vormgeving: Machteld Klees, Bureau Zonneklaar, Dieren

Abonnee worden?

Kennismaken?

Wilt u eerst eens kennismaken met Oase? Dat kan. U kunt eenmalig een proefnummer aanvragen voor €5,- incl. verzendkosten. (voor België €10,-, incl. verzendkosten).

Stuur een email met uw adres en als onderwerp 'proefnummer' naar m.klees@bureau-zonneklaar.nl en wij sturen u het nummer met de betalingsgegevens op.

Zomernummer 2022

Alruin - een magisch mannetje; Spiraalverhaal - over het ontwerp van de Wilde Weelde-tuin op de Floriade; Historische graslanden of: het belang van bloemen plukken. In de serie Bijvangst van deyke en Ruurd van Donkelaar; Tuinclub (column); Een golf in de polder - Over een echte blikvanger in de Wilde Weelde-tuin op de Floriade; Ondergewaardeerd gedierte - Een andere kijk op bladluizen door Jochem Kühnen; Boslathyrus - een aanrader van Roland Brakel; Planten maken de tuin! - Silke Zandstra; 3 boekrecensies: Leve de bodem!, Wilde planten in eigen tuin en Briljante planten; Veldboeket en nieuws uit het Oase-Netwerk.

Lentenummer 2022

Hortus Nijmegen, de Groene schatkamer in de stad; Primetime voor Primula's in de serie Bijvangst van Dyke en Ruurd van Donkelaar; Mijmeren met Tineke Heidenis; een fotoserie van de aanleg van het Wilde Weelde terrein op de Floriade in Almere; een Wereldplein in ontwikkeling op het schoolplein van de Lanteerne in Nijmegen; Corydalis solida, een fragment uit het boekje Een jaar in Thijsse's Hof van Jac. P. Thijsse uit 1943; Tafelen en stoelen, over de Amstelveense snoeiwijze van bomen en struiken in de heemparken; Jan Jaap Boehlé over Salomonszegel; een boekrecensie over de Veldgids Nederlandse Flora van Machteld Klees; uitnodigingen uit o.m. het Oase Netwerk - voorzichtig komt gelukkig weer alles op gang; afrondend een gedicht van Hans Bouma, Reepje aarde.

Winternummer 2021

De Langakkers in Leende: voormalig agrarisch land werd omgevormd tot een rijk natuurgebied; Veelzijdige vlieren in de serie Bijvangst; Mijn tuin, een plek voor herinnering, over het ontmoeten van bekenden; Het Landje van Niets: Anneke Rodenburg kijkt er op uit en geniet er van; Jan Jaap Boehlé over de Hazelaar; in memoriam Kees Both, de groene pedagoog; over Moederkoorn: hoe een schimmel de collectieve waanzin aanwakkert; Proefborders met inheemse planten in de Wilde Weelde Wereld in Appeltern; Riskant? Een column van Anneke Rodenburg; en uiteraard nieuwe boeken, over het Sjanghaipark in Utrecht en Het Akkerboek; nieuws uit de Oase netwerken over b.v. het beheer van (particuliere) natuurtuinen, het Vignet Groene schoolpleinen, 'De stad, je tweede natuur', inlevering en uitvoering van Wilde Weelde voor de Floriade in Almere en, zoals altijd, een treffend gedicht op de achterkant.

Herfstnummer 2021

Machteld Klees ontmoet kunstenaar en tuinvrouw Rozemarijn Oosthoek voor een interview in Arboretum Trompenburg. De Utrechtse kunstenaar Hans van Lunteren heeft al jaren oog voor toevallig groen, zaailingen van de stad. In de serie Bijvangst duiken Deyke en Ruurd van Donkelaar in de geschiedenis van de zuurbes. Fruitboomkweker Douwe Kappers deelt kennis en ervaring over het kiezen en aanplanten van fruitbomen in de tuin. Binnen Wilde Weelde is een 'kwekersclub' opgericht: Brendan Adams bericht er over.

Jan Jaap Boehlé verdiept zich in een van zijn favoriete schermbloemigen, de pastinaak. De Hortus wordt wild! Gerdien Griffioen over de aanplant en het zaaien van inheemse wilde planten in de Amsterdamse Hortus botanicus. Hein Koningen & Wil Melgers beëindigen hun serie (20!) Kwekersgeheimen met Meerjarigen van droge en natte milieus. En afsluitend recensies van Atlas wilde bomen en struiken en Van landschap naar tuin.

Oase zomer 2021

Quartelbezie of heggenrank
Deyke van Donkelaar en Ruurd van Donkelaar

Gierzwaluwen