Tijdschrift Oase

Tijdschrift Oase

Het tijdschrift Oase verschijnt sinds 1991 vier maal per jaar, steeds aan het begin van een nieuw seizoen. Oase biedt ruimte aan alle vrienden van natuurrijke tuinen, parken en plantsoenen om hun kennis en ervaringen met anderen te delen. Een abonnement op Oase kost 30 euro per jaar en kan op elk gewenst moment ingaan.

 

Redactie en vormgeving: Machteld Klees, Bureau Zonneklaar, Dieren

 

Abonnee worden?


Kennismaken?

Wilt u eerst eens kennismaken met Oase? Dat kan. U kunt eenmalig een proefnummer aanvragen voor €5,- incl. verzendkosten. (voor België €10,-, incl. verzendkosten).

Stuur een email met uw adres en als onderwerp 'proefnummer' naar m.klees@bureau-zonneklaar.nl en wij sturen u het nummer met de betalingsgegevens op.

 

 


Herfstnummer 2021

Machteld Klees ontmoet kunstenaar en tuinvrouw Rozemarijn Oosthoek voor een interview in Arboretum Trompenburg. De Utrechtse kunstenaar Hans van Lunteren heeft al jaren oog voor toevallig groen, zaailingen van de stad. In de serie Bijvangst duiken Deyke en Ruurd van Donkelaar in de geschiedenis van de zuurbes. Fruitboomkweker Douwe Kappers deelt kennis en ervaring over het kiezen en aanplanten van fruitbomen in de tuin. Binnen Wilde Weelde is een 'kwekersclub' opgericht: Brendan Adams bericht er over.

Jan Jaap Boehlé verdiept zich in een van zijn favoriete schermbloemigen, de pastinaak. De Hortus wordt wild! Gerdien Griffioen over de aanplant en het zaaien van inheemse wilde planten in de Amsterdamse Hortus botanicus. Hein Koningen & Wil Melgers beëindigen hun serie (20!) Kwekersgeheimen met Meerjarigen van droge en natte milieus. En afsluitend recensies van Atlas wilde bomen en struiken en Van landschap naar tuin.


Zomernummer 2021

Een heel bijzondere, wat beestachtige Oase, tevens het 50e nr. onder eindredactie van Machteld Klees: Joop Verburg vertelt over de vlindertuin in Zuidwolde; Jochem Kühnen over 'Afrikaanse vogels' aan huis. In het artikel Wildcamera's meer over wat zich allemaal 's nachts in je tuin afspeelt. Leonieke Kruit en Jan Eekman vertellen geen honingzoet verhaal over bijen in de natuurtuin. Groene pedagoog Ilse Vonder deelt een bijzondere ontmoeting van prachtklokjes met klokjesbijen. En natuurlijk is er een gesprek met Machteld Klees n.a.v. het 50e door haar samengestelde nummer; de pure floristen komen aan hun trekken met de ode aan de Beemdkroon van Jan Jaap Boehlé, en het verhaal van Deyke en Ruurd van Donkelaar over heggerank (historische serie Bijvangst); er is aandacht voor de beste bescherming tegen droogte, een vitale bodem; Anneke Rodenburg met haar column "Groeien door doen'' en er zijn twee recensies, Oudolf Hummelo en 65 jaar Heemtuin Zaandam.


lentenummer 2021

Tot de vroege bloeiers behoort amandelwolfsmelk. Volgens Jan Jaap Boehlé een heerlijke tuinplant.

Maretakken hebben een bijzondere wijze van voortplanten, in dit artikel wordt daar uitgebreid op in gegaan. Met tips voor maretakken in de tuin.

Maartse viooltjes zijn bescheiden planten, toch zijn ze al heel lang in cultuur en werden geprezen om hun geur.

José Koster gaat in op manieren om vreugdevol te tuinieren, onder het motto 'Wie werkt er in je tuin?'.

Wilde bijen zijn graag geziene insecten in de tuin. Met speciale planten trek je ook de meer kieskeurige soorten, die van deze planten afhankelijk zijn, aan.

Onderdeel van de Tuinen van Appeltern is de Wilde Weelde Wereld, deze natuurrijke voorbeeldtuin is inmiddels acht jaar oud.

In de serie kwekersgeheimen wordt ingegaan op het kweken van kortlevende pioniersoorten.

 
Oase winter 2020