Activiteiten10 februari t/m 13 mei
Stinzenstruin 2018: met vernieuwde Stinzenflora-monitor!

Dit jaar is Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. De vroege voorjaarsbloeiers, stinzenplanten, zijn bij uitstek groen cultuurhistorisch erfgoed. Geen seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer wat waar bloeit. De Kalender in de Stinzenflora-monitor geeft wekelijks actuele informatie over Stinzenflora in Nederland. Dit is een goed hulpmiddel bij het plannen van een bezoek aan deze terreinen.

Dit jaar is de Stinzenflora-monitor vernieuwd. De lijst van planten is uitgebreid, de tabel is beter leesbaar, en om ook de buitenlandse bezoekers aan LF2018 te kunnen bedienen is er nu tevens een Engelstalige versie. De monitor is goed leesbaar op alle mobiele apparaten en is actief van 10 februari - 13 mei 2018 op de website https://www.stinzenflora-monitor.nl. Daar staat ook de informatie over de vele voorjaarsactiviteiten die de deelnemers aan de Stinzenfloramonitor organiseren. Lees hier nog meer over de locaties, contactgegevens, en de programma's van de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor.


14 maart - 15 april
Ontmoetingen in Augustus

Over politieke dieren, rotgrond, 2 eieren, klein kijken & poëzie
In Villa Augustus vindt vanaf half maart een nieuwe reeks inspirerende Ontmoetingen plaats. Bas Kwakman interviewt schrijvers Gerbrand Bakker en Eva Meijer over politieke dieren en waarom rotgrond niet bestaat. Bioloog Kees Moeliker bespreekt met beeldend kunstenaar Anne Geene haar fotografische natuuronderzoeken. Dichters Myrte Leffring, Mustafa Stitou en Maud Vanhauwaert gaan in gesprek over de melancholie, humor en verwondering in hun poëzie. In het paasweekeinde presenteren beeldend kunstenaars Geerten Ten Bosch en Harriët van Reek hun wonderlijke prentenboek Ei! Ei!
Aanvang: 14 maart en 25 april: 20.00 uur
31 maart: 16.00 uur / 1 en 2 april 12.00 – 17.00 uur
15 april: 11.00 uur. Toegang: € 10,- (inclusief drankje)
31 maart – 1 & 2 april gratis. Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht. Reserveren: Villa Augustus, T. 078-639 31 11
Meer informatie: www.villa-augustus.nl/programma/ en Facebook


Van 15 maart t/m 29 april, donderdag t/m zondag 14.00 - 17.00 uur
Natuur in alle toonaarden

Tentoonstelling in Het Oude Raadhuis in Aalsmeer:

  • Juke Hudig, pastels uit de serie "De Dwerg", naar de ballade  "Der Zwerg" van F. Schubert
  • Annette van den Bergh, porseleinen schalen, bloemen en engelenvleugels

Stichtung Kunst en Cultuur Aalsmeer, Dorpsstraat 9, 1431 CA Aalsmeer, www.skca.nl  


Zondag 25 maart
Levende Tuinendag en biomarkt MAK Blokweer

Op zondag 25 maart is het dubbel lente met de Levende Tuinen-dag én MAKS' Biomarkt! De maandelijkse biologische markt keert terug van winterstop met een verrassend goed gevulde editie. Tegelijk vindt ook de themadag Levende Tuinen plaats. Hier ontdek je hoe je het in je tuin laat bloeien, scharrelen, zoemen en fladderen.

Meer informatie


Zaterdag 31 maart tot zondag 15 april, tuin open van 10-17 uur
Arboretum Kalmthout: Paasspeurtocht tijdens de paasvakantie

De ideale uit-tip voor deze paasvakantie is de paasspeurtocht in de arboretum-tuin. Kinderen gaan op zoek naar felgekleurde afbeeldingen van paaseieren. De tuiniers hebben ook een paar grote konijnen verstopt. Vind je ze allemaal? Op het einde van de zoektocht krijgen alle speurneuzen een chocolade verrassing! Ouders en grootouders genieten van de bloesemroute in de tuin die hen langs alle bloeiende Japanse kerselaars leidt.

Speurkaart: 2,50 euro, toegang tot de tuin € 7 (gratis voor jaarkaarthouders en kinderen <12 jaar, € 8,50 op Plantendag 15 april).

 

Meer informatie

 

 


31 maart en 1 april
Rozendagen, Kwekerij De Kleine Plantage, Eenrum

De biologische rozenkwekerij De Bierkreek uit Zeeland (ook op maandag 2 april) en Kwekerij De Kleine Plantage zorgen voor een keur aan oude en moderne struik- en klimrozen. De Belgische kweker Peter Bauwens en Kathelijne Kiers van De Nieuwe Tuin zijn er met zaden en planten van groenten en kruiden. Er zijn snoeidemonstraties en er is voorlichting over het tuinonderhoud door Rense Renkema.

Open van 10.00-17.00. Gratis toegang. Kwekerij De Kleine Plantage, Handerweg 1, 9967TC  Eenrum, 0595-491604, www.dekleineplantage.nlinfo@dekleineplantage.nl


ZATERDAG 14 EN ZONDAG 15 APRIL 2018
HET evenement voor tuinbezitters

Op zaterdag 14 en zondag 15 april 2018 vindt in de Haarlemmer Kweektuin het grote jaarlijkse Voorjaarsevenement plaats. Men vindt daar een bijzonder sortiment planten, heesters, zaden, tuinmaterialen en onderhoudsproducten, voor de sier-, moes-, balkon- en daktuin. Het duurzaam tuinieren staat centraal. Lees hier meer


5 en 6 mei, 10.00 - 17.00 uu
Voedselbos- en bollendagen, Kwekerij De Kleine Plantage, Eenrum

Hein Meeuwissen, de expert in bollen, knollen en wortelstokken brengt een uitgelezen selectie. De nadruk ligt op zomerbloeiende bol- en knolgewassen. Kwekerij Arborealis heeft zich de laatste jaren zeer nadrukkelijk georiënteerd op het zogenaamde voedselbos. Micha Wieland en Sietske Metz nemen o.a. planten die tot het voedselbos behoren mee. Gratis toegang. Kwekerij De Kleine Plantage, Handerweg 1, 9967TC  Eenrum, 0595-491604. www.dekleineplantage.nlinfo@dekleineplantage.nl


26 en 27 mei, 10.00 - 17.00 uur
Groentendagen, Kwekerij De Kleine Plantage, Eenrum

Uitsluitend voor dit weekend wordt een mooi sortiment exquise, vergeten en onvergetelijke groenteplanten gekweekt door studenten van de biologische landbouwschool Warmonderhof. ‘De Groene Luwte’ en Ria Loohuizen zijn er met hun boeken, proeverijen en heerlijkheden van het land. Het Blauwe Huis is er met kruiden en kruidenmengsels. Cider komt van de Ciderwinkel. Gratis toegang. Kwekerij De Kleine Plantage, Handerweg 1, 9967TC  Eenrum, 0595-491604 www.dekleineplantage.nlinfo@dekleineplantage.nl


Zondag 27 mei, 12.00 - 16.00 uur
Zompmarkt in Oosterbeek

Op zondag 27 mei vindt de tweejaarlijkse Zompmarkt plaats rondom heemtuin De Zomp in Oosterbeek.

Dit is een natuurmarkt waar u o.a. bijzondere wilde planten, biologische producten uit de regio en tweedehands natuurboeken kunt vinden en waar diverse organisaties op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid vertegenwoordigd zullen zijn. Ook zijn er die dag rondleidingen door de heemtuin en zijn er activiteiten voor kinderen. De natuurmarkt wordt van 12.00 uur tot 16.00 uur vlakbij De Zomp in het park in Bato’s wijk  in Oosterbeek (te bereiken via het Geelkerkenkamp) gehouden.

De heemtuin en het park liggen in een prachtig wandel- en fietsgebied en is per fiets of te voet goed bereikbaar. Op loopafstand is er ook ruime parkeergelegenheid.

Meer informatie

 


Vrijdag 8 en zaterdag 9 juni 2018
Open Tuinen Neerijnen

Locaties die u kunt bezoeken:

  • De tuin van Juke Hudig, Achterstraat 7, 4182 CD Neerijnen, tel: 0418-652098, info@jukehudig.nl, www.jukehudig.nl;
  • De tuin van Alieke Hartog, van Pallandtweg 16, Neerijnen, www.aliekehartog.nl;
  • De Kasteeltuin, van Pallandtweg Neerijnen.

Koffie en thee: alleen in Het Stroomhuis, van Pallandtweg 1, Neerijnen.
Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: gratis


Zondag 10 juni, 10.00 - 16.00 uur
Open Dag b.d. kruidenbedrijf Het Blauwe Huis

Tijdens de open dag kunnen bezoekers kennismaken met alle aspecten van de biologisch-dynamische kruidenteelt, dus met de planten, het kweken, oogsten en verwerken tot onder meer theeën, sauzen, kruidenzout en oliën.

Verder kunnen zij rondwandelen over het terrein van Het Blauwe Huis. Dit bestaat naast de teeltbedden uit weilanden, een stukje bos, een open stal en de drogerij. Verspreid over de dag is er op ieder heel uur een rondleiding. Er is informatie over de teelt van kruidenplanten in eigen tuin, balkon of in huis. Er zijn ook planten te koop. Het Blauwe Huis, Buitenhuizerweg 19, Ruinerwold (Drenthe), tel. 0522 481827. Meer informatie: www.stichtinghetblauwehuis.nl

 


9, 10, 16, 17, 23 en 24 juni
Tuin Kunst Hogeland

Een rondje langs vier tuinen en galerieën: De Kleine Plantage in Eenrum,  Parktuin Oosterhouw in Leens, Bij de Kunstenaars in Ulrum, Anne Wine in Kloosterburen. Eigenzinnig: tuinen, kunsten, eten en slapen. www.tuinkunsthogeland.nl