Activiteitentot eind februari
Expositie 'Geluid van de stilte'

Van 20 januari tot eind februari is de tentoonstelling over Stiltegebieden in het Groene Hart te zien in Bezoekerscentrum ‘De Veenweiden’ in het natuur- en recreatiegebied ‘Park Zegersloot’ in Alphen aan den Rijn. Een bezoek van de expositie is goed te combineren met wandelen/fietsen in het achtergelegen natuurgebied Zegersloot of een rondje om de Zegerplas van 4 km of genieten aan het water met een hapje en een drankje. Bezoekerscentrum De Veenweiden, Burgemeester Bruins Slotsingel 15, 2403 NC Alphen aan den Rijn op wo/za/zo 13.30-16.30 uur.


10 februari t/m 13 mei
Stinzenstruin 2018: met vernieuwde Stinzenflora-monitor!

Dit jaar is Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. De vroege voorjaarsbloeiers, stinzenplanten, zijn bij uitstek groen cultuurhistorisch erfgoed. Geen seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer wat waar bloeit. De Kalender in de Stinzenflora-monitor geeft wekelijks actuele informatie over Stinzenflora in Nederland. Dit is een goed hulpmiddel bij het plannen van een bezoek aan deze terreinen.

Dit jaar is de Stinzenflora-monitor vernieuwd. De lijst van planten is uitgebreid, de tabel is beter leesbaar, en om ook de buitenlandse bezoekers aan LF2018 te kunnen bedienen is er nu tevens een Engelstalige versie. De monitor is goed leesbaar op alle mobiele apparaten en is actief van 10 februari - 13 mei 2018 op de website https://www.stinzenflora-monitor.nl. Daar staat ook de informatie over de vele voorjaarsactiviteiten die de deelnemers aan de Stinzenfloramonitor organiseren. Lees hier nog meer over de locaties, contactgegevens, en de programma's van de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor.


Zaterdag 10 maart

Op zaterdag 10 maart organiseert het Noordelijk Zadennetwerk, in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen, de vierde editie van de Noordelijke Zadenmarkt. Dit jaar wordt de markt gehouden bij EdanZ (Van Olderbarneveltlaan 6, Groningen). In aansluiting op het Europese Jaar van het 'Cultureel Erfgoed' is het thema van de markt dit jaar 'zaden als cultureel erfgoed'. Bij verschillende kraampjes worden zaden van vergeten groenten en oergranen te aangeboden.

Naast talloze kramen met zaden, knollen, bollen, stekjes, plantjes en gerelateerde artikelen is er ook een uiteenlopend programma van boeiende lezingen en workshops. De dag wordt afgesloten met een interessante paneldiscussie met o.a. voedseldeskundige Rineke Dijkinga en gedeputeerde Henk Staghouwer. 

Meer informatie


Zondag 11 maart, 12.00 uur
De eerste voorjaarsbloeiers in de Hortus Botanicus Leiden

Winterakonieten, sneeuwklokjes, bijzondere bol-gewassen in het bollenkasje... In onze tuin barst het inmiddels van de voorjaarsbloeiers. Ontdek ze allemaal tijdens de zondagwandeling op 11 maart. Aanvang 12.00 uur, deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.

Meer informatie


14 maart - 15 april
Ontmoetingen in Augustus

Over politieke dieren, rotgrond, 2 eieren, klein kijken & poëzie
In Villa Augustus vindt vanaf half maart een nieuwe reeks inspirerende Ontmoetingen plaats. Bas Kwakman interviewt schrijvers Gerbrand Bakker en Eva Meijer over politieke dieren en waarom rotgrond niet bestaat. Bioloog Kees Moeliker bespreekt met beeldend kunstenaar Anne Geene haar fotografische natuuronderzoeken. Dichters Myrte Leffring, Mustafa Stitou en Maud Vanhauwaert gaan in gesprek over de melancholie, humor en verwondering in hun poëzie. In het paasweekeinde presenteren beeldend kunstenaars Geerten Ten Bosch en Harriët van Reek hun wonderlijke prentenboek Ei! Ei!
Aanvang: 14 maart en 25 april: 20.00 uur
31 maart: 16.00 uur / 1 en 2 april 12.00 – 17.00 uur
15 april: 11.00 uur. Toegang: € 10,- (inclusief drankje)
31 maart – 1 & 2 april gratis. Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht. Reserveren: Villa Augustus, T. 078-639 31 11
Meer informatie: www.villa-augustus.nl/programma/ en Facebook


Van 15 maart t/m 20 april, donderdag t/m zondag 14.00 - 17.00 uur
Natuur in alle toonaarden

Tentoonstelling in Het Oude Raadhuis in Aalsmeer:

  • Juke Hudig, pastels uit de serie "De Dwerg", naar de ballade  "Der Zwerg" van F. Schubert
  • Annette van den Bergh, porseleinen schalen, bloemen en engelenvleugels

Stichtung Kunst en Cultuur Aalsmeer, Dorpsstraat 9, 1431 CA Aalsmeer, www.skca.nl  


Donderdag, 15 maart, 18 - 21 uur
Workshop SLIM!DAK in Rotterdam

 Tijdens deze workshop laten we zien hoe SLIM!DAK op het dakpaviljoen werkt:

  • Wat is het nut en de noodzaak van een dergelijk waterbergend dak?
  • is een 'slim dak' toepasbaar op andere gebouwen in de stad?
  • Wat levert dit 'slimme waterbergende dak' de stad en de gebouweigenaar op?
  • Hoe werkt de op het dak toegepaste "smartflowcontrol"?

Inleiders o.a: Joerie Schenk (Hoogheemraadschap Schieland), Rob Steltenpohl (Optigroen) en Rob Luyk (Binder daktuinen).

Locatie: DakAkker, dakpaviljoen, Schiekade 189 (bellen 701), Rotterdam (t.o. et Hofplein). Aanmelden via: info@milieucentrum.rotterdam.nl 


Zaterdag 31 maart tot zondag 15 april, tuin open van 10-17 uur
Arboretum Kalmthout: Paasspeurtocht tijdens de paasvakantie

De ideale uit-tip voor deze paasvakantie is de paasspeurtocht in de arboretum-tuin. Kinderen gaan op zoek naar felgekleurde afbeeldingen van paaseieren. De tuiniers hebben ook een paar grote konijnen verstopt. Vind je ze allemaal? Op het einde van de zoektocht krijgen alle speurneuzen een chocolade verrassing! Ouders en grootouders genieten van de bloesemroute in de tuin die hen langs alle bloeiende Japanse kerselaars leidt.

Speurkaart: 2,50 euro, toegang tot de tuin € 7 (gratis voor jaarkaarthouders en kinderen <12 jaar, € 8,50 op Plantendag 15 april).

 

Meer informatie

 

 


ZATERDAG 14 EN ZONDAG 15 APRIL 2018
HET evenement voor tuinbezitters

Op zaterdag 14 en zondag 15 april 2018 vindt in de Haarlemmer Kweektuin het grote jaarlijkse Voorjaarsevenement plaats. Men vindt daar een bijzonder sortiment planten, heesters, zaden, tuinmaterialen en onderhoudsproducten, voor de sier-, moes-, balkon- en daktuin. Het duurzaam tuinieren staat centraal. Lees hier meer


Vrijdag 8 en zaterdag 9 juni 2018
Open Tuinen Neerijnen

Locaties die u kunt bezoeken:

  • De tuin van Juke Hudig, Achterstraat 7, 4182 CD Neerijnen, tel: 0418-652098, info@jukehudig.nl, www.jukehudig.nl;
  • De tuin van Alieke Hartog, van Pallandtweg 16, Neerijnen, www.aliekehartog.nl;
  • De Kasteeltuin, van Pallandtweg Neerijnen.

Koffie en thee: alleen in Het Stroomhuis, van Pallandtweg 1, Neerijnen.
Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: gratis


Zondag 10 juni, 10.00 - 16.00 uur
Open Dag b.d. kruidenbedrijf Het Blauwe Huis

Tijdens de open dag kunnen bezoekers kennismaken met alle aspecten van de biologisch-dynamische kruidenteelt, dus met de planten, het kweken, oogsten en verwerken tot onder meer theeën, sauzen, kruidenzout en oliën.

Verder kunnen zij rondwandelen over het terrein van Het Blauwe Huis. Dit bestaat naast de teeltbedden uit weilanden, een stukje bos, een open stal en de drogerij. Verspreid over de dag is er op ieder heel uur een rondleiding. Er is informatie over de teelt van kruidenplanten in eigen tuin, balkon of in huis. Er zijn ook planten te koop. Het Blauwe Huis, Buitenhuizerweg 19, Ruinerwold (Drenthe), tel. 0522 481827. Meer informatie: www.stichtinghetblauwehuis.nl