Activiteiten27 april - 30 mei 2018
Natura Artis Magistra, kunstwedstrijd in Plantentuin Meise

FedOS vzw, in samenwerking met Plantentuin Meise, lanceerde een wedstrijd voor kunstenaars +50 met de natuur als thema. De slogan van de wedstrijd is 'Natura Artis Magistra of 'Natuur als leermeesters van Kunst'. FedOS daagde kunstenaars uit om hun kijk te geven, in woord en/of beeld, op de natuur. De geselecteerde werken zijn te bewonderen in Plantentuin Meise, in het kasteel, van 26 april tot 30 mei 2018. Meer informatie
 


26 en 27 mei, 10.00 - 17.00 uur
Groentendagen, Kwekerij De Kleine Plantage, Eenrum

Uitsluitend voor dit weekend wordt een mooi sortiment exquise, vergeten en onvergetelijke groenteplanten gekweekt door studenten van de biologische landbouwschool Warmonderhof. ‘De Groene Luwte’ en Ria Loohuizen zijn er met hun boeken, proeverijen en heerlijkheden van het land. Het Blauwe Huis is er met kruiden en kruidenmengsels. Cider komt van de Ciderwinkel. Gratis toegang. Kwekerij De Kleine Plantage, Handerweg 1, 9967TC  Eenrum, 0595-491604 www.dekleineplantage.nlinfo@dekleineplantage.nl


Zondag 27 mei, 12.00 - 16.00 uur
Zompmarkt in Oosterbeek

Op zondag 27 mei vindt de tweejaarlijkse Zompmarkt plaats rondom heemtuin De Zomp in Oosterbeek.

Dit is een natuurmarkt waar u o.a. bijzondere wilde planten, biologische producten uit de regio en tweedehands natuurboeken kunt vinden en waar diverse organisaties op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid vertegenwoordigd zullen zijn. Ook zijn er die dag rondleidingen door de heemtuin en zijn er activiteiten voor kinderen. De natuurmarkt wordt van 12.00 uur tot 16.00 uur vlakbij De Zomp in het park in Bato’s wijk  in Oosterbeek (te bereiken via het Geelkerkenkamp) gehouden.

De heemtuin en het park liggen in een prachtig wandel- en fietsgebied en is per fiets of te voet goed bereikbaar. Op loopafstand is er ook ruime parkeergelegenheid.

Meer informatie

 


Zondag 27 mei, 13.00 - 17.00 uur
Geniet de lente in de Tuin van Sjef!

Op ZONDAG 27 MEI is er weer een TUINDAG met rondleidingen om 13u30 en 15u30 uur door Nigel Harle , florakenner en Marcel Bolten ,

veldbioloog. Ook kunt u kijken naar een film over Sjef en er zijnmooie onderwaterfoto’s van Willem Kolvoort te zien en te koop!Waar: De Tuin van Sjef is te vinden: Boulevard 33B, 6881HP Velp (vlakbij de Achtsprong). Meer informatie is te zien op website www.detuinvansjef.nl. 


Donderdag 31 mei, vertrek 18.30 uur
Avondexcursie Drentse Aa

Avondexcursie Drentse Aa o.l.v. Kees van Son, boswachter SBB.

Vertrek vanaf het parkeerterrein van de heemtuin Muntendam.


27 mei, 3 + 10 juni, 21 en 28 juni en 5 juli, 13.00 - 17.00 uur
Zin in een inspirerende Tuinfotografie-cursus?

Creatieve tuinfotografie voor beginners en gevorderden: Donderdag, 21 en 28 juni en 5 juli.

Kunstzinnige tuinfotografie voor gevorderden: Zondag, 27 mei, 3 juni en 10 juni 13.00 - 17.00 uur

Kosten 140,-- euro p.p. incl. fotowaaier met uitleg en opdrachten; afdrukken die tijdens de cursus worden gemaakt; entree tuin, koffie/thee/kruidkoek.

Meer informatie en inschrijven: Anja Zwanenburg, tel. 06-22601432, www.az-fotografie.nl, info@az-fotografie.nl


1-2-3 juni
Rendez-vous aux jardins / Tot ziens in de tuin

Op 1, 2 en 3 juni 2018 vindt het eerste Nederlandse landelijke tuin & park evenement Rendez-vous aux jardins | Tot ziens in de tuin plaats.

In Frankrijk is Rendez-vous aux jardins, een initiatief van het Franse ministerie van cultuur, al 16 jaar een succes. Tuineigenaren stellen het eerste weekend van juni hun tuin of park open en organiseren extra activiteiten zoals rondleidingen, lezingen, avondopenstellingen, kinderactiviteiten of concerten. De vrijdag is bedoeld voor schoolklassen. Doel van Rendez-vous aux jardins|Tot ziens in de tuin is de ontmoeting en uitwisseling tussen bezoekers, ontwerpers en mensen die in de tuin werken. Deelnemende tuinen en parken variëren van een particuliere tuin tot een bekend (dieren)park als Artis, en van historisch tot modern. Alle deelnemers gebruiken dezelfde in Frankrijk ontworpen poster. In het kader van het Europees erfgoedjaar 2018, vindt Rendez-vous aux jardins ook plaats in Duitsland, Wallonië (België), Kroatië, Hongarije, Ierland, Estland, Litouwen en Slowakije. Het thema dit eerste jaar is “Europa”. De Nederlandse editie gaat van start op initiatief van de Nederlandse Tuinenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De organisatie is tot in april bezig om de nieuwe aanmeldingen te verwerken in een agenda. Die agenda, met kaart, wordt vanaf eind april gepubliceerd via www.rendezvousauxjardins.fr. Meer informatie?


2 en 3 juni
Kunst tussen het groen - Kunstroute Amstelglorie, Amsterdam

Dit jaar wordt voor de 4e keer de Kunstroute Amstelglorie gehouden op tuinpark Amstelglorie. Iedereen die van tuinen, groen en kunst houdt is dit weekend van harte welkom om via een met gele vlaggen uitgezette route een verrassende wandeling over het mooie park te maken; langs de kweektuinen, Hemkerhof én 20 locaties, waar tuinier-kunstenaars (van prof tot blije amateur) hun kunstwerken exposeren in eigen tuin of tuinhuis. De route start vanaf het clubhuis waar van elke kunstenaar een werk staat geëxposeerd. Nieuw dit jaar is ‘Tekenen op Amstelglorie/ Sketching Amstelglorie’ een activiteit waarbij bewoners en bezoekers zelf potlood en papier opnemen om te tekenen op het park.

Voor meer info zie de Facebook-pagina


1 + 2 juni, 10-17 uur
SLIM!DAK010

De Dakakker, Schiekade 189 (7e verdieping, lift naar de 6e verdieping) en het Slimdak zijn te bezichtigen tijdens de Rotterdammer Dakendagen, 1 + 2 juni a.s., 10-17 uur.


Zaterdag 2 en zondag 3 juni
VELT ecotuindagen

Ieder jaar in het eerste weekend van juni stelt een groeiend aantal leden van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren hun tuin open voor publiek. Zij laten zien hoe mooi en heerlijk tuinieren en koken met respect voor de natuur is. Verspreid over Vlaanderen en Nederland openen ruim 250 leden hun tuin, moestuin of kwekerij. In Nederland zijn dat er inmiddels ruim 60 en dat aantal groeit nog ieder jaar. Van Groningen tot Maastricht, van Den Haag tot Enschede; de tuinen liggen verspreid over heel Nederland. Meer informatie


Vrijdag 8 en zaterdag 9 juni 2018
Open Tuinen Neerijnen

Locaties die u kunt bezoeken:

  • De tuin van Juke Hudig, Achterstraat 7, 4182 CD Neerijnen, tel: 0418-652098, info@jukehudig.nl, www.jukehudig.nl;
  • De tuin van Alieke Hartog, van Pallandtweg 16, Neerijnen, www.aliekehartog.nl;
  • De Kasteeltuin, van Pallandtweg Neerijnen.

Koffie en thee: alleen in Het Stroomhuis, van Pallandtweg 1, Neerijnen.
Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: gratis


Zondag 10 juni, 10.00 - 16.00 uur
Open Dag b.d. kruidenbedrijf Het Blauwe Huis

Tijdens de open dag kunnen bezoekers kennismaken met alle aspecten van de biologisch-dynamische kruidenteelt, dus met de planten, het kweken, oogsten en verwerken tot onder meer theeën, sauzen, kruidenzout en oliën.

Verder kunnen zij rondwandelen over het terrein van Het Blauwe Huis. Dit bestaat naast de teeltbedden uit weilanden, een stukje bos, een open stal en de drogerij. Verspreid over de dag is er op ieder heel uur een rondleiding. Er is informatie over de teelt van kruidenplanten in eigen tuin, balkon of in huis. Er zijn ook planten te koop. Het Blauwe Huis, Buitenhuizerweg 19, Ruinerwold (Drenthe), tel. 0522 481827. Meer informatie: www.stichtinghetblauwehuis.nl

 


9, 10, 16, 17, 23 en 24 juni, 11.00 -17.00 uur
Tuin Kunst Hogeland

Een dagje Hogeland in vier eigenzinnige Tuinen met beeldende kunst en versnaperingen: De Kleine Plantage in Eenrum,  Parktuin Oosterhouw in Leens, Bij de Kunstenaars in Ulrum, Anne Wine in Kloosterburen. Meer informatie: www.tuinkunsthogeland.nl