Activiteiten11 februari - 14 mei
De Stinzenstruin in 2017

Op een tiental landgoederen en tuinen van states, stinzen, en stijlvolle eeuwenoude monumentale panden in en buiten Friesland is de stinzenflora te bewonderen. In februari bloeien de Sneeuwklokjes al en Sterhyacint, Longkruid, Holwortel en Bostulp zijn slechts een paar voorbeelden van deze voorjaarsbloeiers. Elke stinzenplant bloeit op haar eigenwijze tijd, geen seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer wat waar bloeit. Dit is een goed hulpmiddel bij het plannen van een bezoek aan deze terreinen (actuele bloeigegevens www.stinze-stiens.nl/stinzenflora-monitor/). De Stinzenflora-monitor geeft wekelijks actuele informatie over Stinzenflora in Nederland en is actief van 11 februari - 14 mei 2017 op de website http://www.stinze-stiens.nl/stinzenflora-monitor/

Lees hier veel meer over de stinzenstruin! 


za./zo 29 en 30 april, 11 -17 uur
Wilde tulpen en late stinzenplanten

Opentuindagen De Warande,

zie hier voor verdere informatie en de activiteiten "Bloeiende stinzenplanten" eerder in april.


29 april, 27 mei, 10 en 24 juni
Open Moeras- en Stinzenplantentuin Westbroek

Wim en Marianne Baas, Kerkdijk 126, 3615 BJ Westbroek, tel. 0346-281485 


7 mei, 13.00 - 15.00 uur
Workshop Maak je eigen biotoop

Onder begeleiding van het Groenlab maak je je eigen mini-ecosysteem in een fles. Eenmaal gemaakt heb je er bijna geen omkijken meer naar.

Info en inschrijving


7 mei, 10.00 - 18.00 uur
Plantenruilbeurs Hof ter Saksen, Beveren (B.)

Op deze plantenbeurs worden plantenliefhebbers in de gelegenheid gesteld hun planten te verkopen of te ruilen. Dat geldt zowel voor eenjarigen, vaste planten, struiken, bomen, water- en kamerplanten.

Meer info.


13 mei, 10.00 - 17.00 uur
Jaarlijkse plantenmarkt in de Hortus Botanicus Leiden

Veel keus uit planten voor binnen en buiten; maak van de gelegenheid gebruik om rond te wandelen door de Hortus in voorjaarstooi. Regulier entree. Gedurende de hele dag worden diverse workshops en demonstraties gegeven. 

Meer informatie


14 mei, 14.00 uur
Voorjaarsexcursie door het heemgroen

Mei-excursie vanaf de werkschuur van de heemtuin, Kale Jonkerpad in de Goudse Hout. Uiteraard veel aandacht voor het voorjaars-heemgroen. Meer informatie: www.heemtuingoudsehout.nl 


Zondag 14 mei, 14.00 - 16.00 uur
Voorjaar in de heemtuin

Vrije wandeling, rondleiding en kinderactiviteit.

Bezoekadres: Heempad, aan het eind van de Don Boscostraat te Lisse. Meer informatie: www.heemtuinlisse.tk, mail: heemtuinlisse@hotmail.com 


21 mei, 12.00 - 16.00 uur
Fête de la Nature

Deze dag sluit aan op het landelijk initiatief om speciaal op deze dag de natuur te laten beleven. Dit jaar fungeert Nijmegen als hoofdstad. Op tal van plekken in de stad vinden er evenementen plaats op zowel zaterdag als zondag. De natuurtuin, de Kinderboerderij en restaurant Croy organiseren op zondag extra activiteiten:

  • Zonnig terras met diverse lekkernijen;
  • Knutselactiviteit op de heide;
  • Rondleidingen langs vogelkast, ook op eigen gelegenheid;
  • Waterlessen op de vlonder;
  • Blote voeten pad;
  • Speurtocht Kip Kakel samen met de Kinderboerderij;
  • Muziek;
  • Loterij ten behoeve reparatie bijenstal;
  • Thee en honing van eigen oogst;
  • Workshop natuurfotografie (neem je telefoon of fototoestel mee).

Meer informatie: 024-3541729, www.natuurtuingoffert.nl, info@natuurtuingoffert.nl


23 mei, 20 uur tot na zonsondergang
Nachtvlinders

Presentatie over nachtvlinders en dagvlinders in het algemeen en hun levenscyclus (ei stadium/rupsen stadia/ pop stadium en imago). Tevens zijn wat voorbeelden te zien van dagvlinder/nachtvlinders uit een aantal families. Na de presentatie worden bomen ingesmeerd met lokmiddelen zodat na zonsondergang de vlinders te zien zijn. Ook wordt er en laken opgezet met een ML-lamp waarop de vlinders afkomen.

Excursieleider: Harm Alberts

Meer informatie: 0243541729, www.natuurtuingoffert.nl, info@natuurtuingoffert.nl.


19 november 2016 - 29 oktober 2017
Expositie Uyt Eygen Ervarentheyd

Op zaterdag 19 november 2016 is in het Zeeuws Museum in Middelburg een tentoonstelling geopend over het levenswerk van Johannes Goedaert (1617-1668). Deze stadgenoot die 400 jaar geleden is geboren, was niet alleen een kundig fijnschilder maar ook entomoloog avant la lettre.

METAMORPHOSIS NATURALIS

Terwijl Goedaert zich gedurende zijn leven bekwaamt in het fijnschilderen, wordt hij een meester in het nauwkeurig waarnemen van gedaanteverwisselingen bij vliegen, maden, rupsen en kevers. Ieder stadium - van eitje, via rups en pop tot vlinder - fascineert hem. Drieëndertig jaar lang kweekt, bestudeert, tekent en beschrijft Goedaert de wonderlijke insectenwereld. Aan het eind van zijn leven legt hij zijn ontdekkingen en bevindingen vast in zijn driedelige boek Metamorphosis Naturalis. Het bevat de vroegste vermeldingen in woord en beeld van meer dan honderd insectensoorten die voorkomen in Zeeland en Nederland. Zo legt Goedaert met zijn werk een basis voor wat later een eigen vakgebied zou worden: de entomologie. Meer informatie.