Activiteiten7 januari t/m 28 februari, dagelijks van 10 - 17 uur
Hamamelisfeesten Arboretum Kalmthout

Wie wil genieten van een winternatuur volop in bloei, hoeft zich niet naar tropische oorden te begeven. In de tuin van Arboretum Kalmthout stelen op dit moment de toverhazelaars, Hamamelis, de show. Tijdens de wintermaanden bloeien ze zo rijkelijk en uitbundig, dat Arboretum Kalmthout er een eigen festival aan wijdt, de Hamamelisfeesten. Nog tot eind februari kun je er de grootste en oudste collectie toverhazelaars van Europa ontdekken. Een uitgestippelde route brengt je langs enkele topstukken, onder wolken van serpentine-achtige bloempjes die op kale takken bloeien. Rode, oranje en gele kleuren vloeien in elkaar over, een zoet-kruidig parfum verleid je om steeds verder in de tuin te dwalen. Tijdens de Hamamelisfeesten kun je elke zondag ieder uur aansluiten voor een geleide wandeling met gids doorheen de arboretumtuin. Je hoeft niet te reserveren, de wandeling is inbegrepen in je toegangsticket. Afspraak aan de vuurschaal. Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België. Meer informatie: info@arboretumkalmthout.be 


9 februari t/m 12 mei
OndersteBoven van Stinzenplanten

Struinen langs stinzen, staten, buitenplaatsen en andere bijzondere monumentale woningen wordt bij steeds meer mensen een geliefde bezigheid in het vroege voorjaar. Al vanaf half februari kleuren de eerste voorjaarsbloeiers, stinzenplanten, de winterse landgoederen en parktuinen. Het stinzenflora seizoen loopt zeker tot half mei. Geen seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer wat waar bloeit. Dit is het vijfde jaar dat de Stinzenflora-monitor online is, een hoogtepunt! De Kalender in deze monitor is vanaf 9 februari online en geeft wekelijks actuele informatie over Stinzenflora in Friesland en elders in Nederland: https://www.stinzenflora-monitor.nl. Daar staat ook informatie over de vele voorjaarsactiviteiten, die de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor organiseren: rondleidingen voor groepen, (foto)cursussen, open tuindagen en arrangementen (Dekema State, Martenastate, Stinze Stiens).


23 februari, 10.30 - 14.00 uur
Hortus Botanicus Leiden, Fotoworkshop Winterlicht

Door fotograaf en biologiedocent Hans Clauzing. Hoe vang je de tintelende sfeer van een winterse dag, hoe maak je een stralende foto in de schemerige tropische kassen? Verschillende instellingen zoals ISO en witbalans zullen aan de orde komen. Na een korte instructie gaat u zelf aan het werk buiten in de tuin en in de kassen. Er is natuurlijk tijd en ruimte voor uw persoonlijke vragen en camera- instellingen. Deze cursus is zowel voor beginners als gevorderden geschikt. Aanmelden via de website van de fotograaf. Meer informatie hier.


vrijdag 1 t/m zondag 3 maart a.s.
Naturgarten intensiv - Biodiversitšt

Een driedaagse vakbijeenkomst voor natuurtuinhoveniers en andere natuurtuin professionals in de Duitse hoveniersacademie in Grünberg (Hessen) o.l.v. dr. Reinhard Witt. Lees hier meer over het programma en de sprekers resp. de inhoud van het programma.


5 en 19 maart, 9 april en 7 mei, aanvang elke keer 20.00 uur
Ontmoetingen in Augustus

In de Watertoren van Villa Augustus vindt vanaf begin maart een nieuwe reeks Ontmoetingen in Augustus plaats. Inspirerende avonden vol kunst, natuur, literatuur en muziek met interessante gesprekken over taal, melancholie en verwondering, de intelligentie van planten, Darwin in Dordt en de kunst van opmerkzaamheid.

Toegang: € 12,50 per avond (inclusief drankje) Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht. Reserveren: Villa Augustus, T. 078-639 31 11 Meer informatie over het programma is hier te vinden. 


9 maart 2019, 11.00 - 17.00 uur
Lustrum Noordelijke Zadenmarkt

Op zaterdag 9 maart organiseert het Noordelijk Zadennetwerk het lustrum van de Noordelijke Zadenmarkt. Het prachtig gelegen complex van de zorgkwekerij Passiflora in Drachten van ruim een hectare groot is een groene oase in de woonwijk Maartenswouden en vormt het decor van de Noordelijke Zadenmarkt waar talloze kramen vol zaden, knollen, wortels, fruitbomen en -struiken en tuinboeken worden opgesteld. Daarnaast komt er opnieuw een divers programma van lezingen en workshops; het programma wordt de komende weken uitgewerkt. Kijk voor meer informatie: www.noordelijkzadennetwerk.nl


Za. en zo. 16 + 17 maart, 10.00 - 17.00 uur
Groenmoesmarkt

Op 16 en 17 maart a.s. vindt voor de 7e keer de grootste moestuinmarkt van Nederland, de Groenmoesmarkt plaats, een markt voor natuurlijk moestuinieren en  eerlijk voedsel.

Locatie: Tuinmarkthallen, Gemertseweg 9a, 5427 ET Boekel; • entree € 7,50 aan de kassa en € 6,50 met een bon uit een van de (tuin)-bladen; • e-ticketverkoop: Ga naar www.groenmoesmarkt.nl en verzeker je voor € 6,50 van een e-ticket waardoor je de kassa kunt mijden en direct door de toegangscontrole kunt gaan; • er is gratis parkeergelegenheid bij de Tuinmarkthallen; • er zijn meerdere zit- en eetgelegenheden. Lunchen kan dus ter plekke. • Contact: info@tuinmarkthallen.nl  • Tel. 06-53566171 (Jan Weren).   


woe. 20 - zo. 31 maart, 10.00 - 17.00 uur
Helleborustijd

Tijdens de openingsweken in maart op woe. t/m za. biedt De Kleine Plantage naast een uitgebreid sortiment vaste planten, een gevarieerde selectie cultivars van vooral Helleborus orientalis.

Open van 10.00 - 17.00 uur. Gratis toegang.

Kwekerij De Kleine Plantage, Handerweg 1, 9967 TC Eenrum, 0595-491604, www.dekleineplantage.nl, info@dekleineplantage.nl 


30 en 31 maart, 10.00 - 17.00 uur
Voorjaarsprikkels

De biologische rozenkwekerij De Bierkreek uit Zeeland en Kwekerij De Kleine Plantage zorgen voor een keur aan oude en moderne struik- en klimrozen en een mooie selectie clematissen. Van der Plancke uit Hummelo komt met een enorme diversiteit aan zaden. Er zijn snoeidemonstraties en er is voorlichting over het tuinonderhoud door Rense Renkema. Priska bakt.

Open van 10.00-17.00. Gratis toegang. Kwekerij De Kleine Plantage, Handerweg 1, 9967TC  Eenrum, 0595-491604  www.dekleineplantage.nl    info@dekleineplantage.nl


5-6-7 april a.s.
Voorjaars Opendeurdagen Ecoflora

Noteer alvast dat de lente-opendeurdagen van Ecoflora, die dit jaar doorgaan op 5,6 en 7 april. Het wordt een feestelijke editie want zij vieren dan hun 25- jarig bestaan!!! Meer info volgt.

Ecoflora, Ninoofsesteenweg 671, 1500 Halle, België, tel.:+32(0)2.361.77.61,

info@ecoflora.bewww.ecoflora.be


Zaterdag 4 en zondag 5 mei, 10.00 - 17.00 uur
Bos en bollen

Hein Meeuwissen, de expert in bollen, knollen en wortelstokken brengt een uitgelezen selectie. De nadruk ligt op zomerbloeiende bol- en knolgewassen. Kwekerij Arborealis heeft zich de laatste jaren zeer nadrukkelijk georiënteerd op het zogenaamde voedselbos. Micha Wieland en Sietske Metz nemen o.a. planten die tot het voedselbos behoren mee. Priska bakt. Gratis toegang.

Kwekerij De Kleine Plantage, Handerweg 1, 9967TC  Eenrum, 0595-491604, www.dekleineplantage.nlinfo@dekleineplantage.nl


June - july - september 2019
Wildpainting Courses 2019

Get a taste of the Wildpainting courses for 2019!

With great pleasure I hereby present the art courses that are now scheduled for this year. We will again be at some amazing locations to make art: at Bize-Minervois in France and on three different islands: Skye in Scotland, and the Swedish islands Öland and Sydkoster. The art course on Skye will be co-taught with environmental artist Caroline Dear who will guide you in artmaking with local materials. I look forward to seeing you at any one of these upcoming courses. Warm welcome! Jan van Boeckel Look here for more information