Heemtuinbeheer

In april 1995 werd de Vakgroep Heemtuinbeheer opgericht. Deze Vakgroep bestond uit mensen die (mede-)verantwoordelijk zijn voor het beheer van een openbare heemtuin. Vooral in het westen van het land zijn heemtuinbeheerders veelal in dienst van de gemeente, in andere delen van Nederland en ook in Vlaanderen gaat het ook wel om onbetaalde functies ('professioneel vrijwilligerswerk').
De leden van de Vakgroep konden deelnemen aan een excursie- en studieprogramma, dat (minimaal) uit een één- en een tweedaagse bijeenkomst per jaar bestond. Deze bijeenkomsten waren steeds in een andere regio, waar men met elkaar tuinen en referentie-natuurgebieden kan bekijken. Een regelmatig wisselend thema (b.v. 'Water', 'Successie') zorgde ervoor dat het ook inhoudelijk voor iedereen interessant bleef.

 

Tot en met 2006 waren de oprichters Marianne van Lier en Willy Leufgen de spil van al deze activiteiten. Tussen 2007 en 2018 organiseerde een kleine interne werkgroep - Angeline Tiedema (tot dec. 2014), Hein Koningen, Luc Stroman en Douwe Tiedema- met succes de activiteiten van deze 'zelfstandige netwerkgroep binnen Stichting Oase'.

 

Vakgroep Heemtuinbeheer chronologisch     

 

  • Deze link opent nieuwsgierigen een opsomming en korte samenvatting van de excursies van de vakgroep, hier en daar passende vakartikelen uit Oase, maar vooral ook een groeiende schat aan fotoalbums (v.a. deze eeuw, het 'digitale tijdperk').

 

In 2019 zag de opvolger van deze Vakgroep, de vereniging voor Samenwerkende Natuurrijke Tuinen en -Parken (SNTP) het licht. Deze vereniging organiseert excursies, geeft een nieuwsbrief uit en beheert de gegevens van heem- en natuurtuinen zoals adres en toegankelijkheid op haar website. Voor meer informatie over lidmaatschap en tuinen: www.sntp.nl