Natuurtuin 'De Slatuinen'

Slatuinenweg 45
1057 KB Amsterdam
www.natuurtuin-slatuinen.nl

Mevr. Marijke Kooijman, tel. 020-4124361.

Elke donderdag van 9-16 uur en elke eerste zondag van de maand van 13-16 uur. Groepen op afspraak.

De tuin ligt tussen de woonblokken aan de Slatuinenweg, Chasséstraat, Admiraal de Ruijterweg en Jacob van Wassenaar Obdamstraat.

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Amsterdam CS: tram 13, Amstelstation: tram 12.

Fietsverhuur: NS-station Amsterdam CS, 020-6248391.

Gratis. Honden aan de lijn.

Het gebied van de huidige 3000 m² grote natuurtuin was in de eerste decennia van de 20ste eeuw in gebruik als parkje: het Wilhelminapark. Van 1928 tot 1984 was het gebied, toen ‘terrein Hendriksen’ genaamd, een kwekerij.

Na jaren van verwildering werd op initiatief van de buurtbewoners besloten op het binnenterrein een natuurtuin aan te leggen. Ontworpen door José Kennis en met als doel de tuin een sociale en educatieve functie te geven, werd in 1992 begonnen met de aanleg.

In de tuin zijn vogelbosjes en struwelen, stinzenmilieus, een vijver, een moerasgebied, houtrillen en stapelmuurtjes te zien. Om meer variatie in de vegetatie te krijgen is plaatselijk kalkarm zand aangebracht.

De tuin wordt onderhouden door een vaste kracht en een vijftal vrijwilligers uit de buurt. Er wordt voornamelijk selectief gewied. Schoolklassen kunnen er onder deskundige begeleiding een rondleiding krijgen.

Ook vinden er cursussen (kruiden, geveltuin en paddestoelen) en kinderactiviteiten plaats (ECO kids, buurtkinderclub, buitenschoolse opvang).

Soms exposeren er kunstenaars in de tuin en worden er teken- en schilderlessen gegeven.

Rondleidingen zijn mogelijk op telefonische afspraak.

In het Slatuinhuis ligt documentatie ter inzage.